Jedálny lístok

05.06.2023 - 11.06.2023
29.05.2023 - 04.06.2023
22.05.2023 - 28.05.2023
15.05.2023 - 21.05.2023
08.05.2023 - 14.05.2023
01.05.2023 - 07.05.2023
24.04.2023 - 30.04.2023
17.04.2023 - 23.04.2023
10.04.2023 - 16.04.2023
03.04.2023 - 09.04.2023
27.03.2023 - 02.04.2023
20.03.2023 - 26.03.2023
13.03.2023 - 19.03.2023
06.03.2023 - 12.03.2023
27.02,2023 - 05.03.2023
20.02.2023 - 26.02.2023
13.02.2023 - 19.02.2023
06.02.2023 - 12.02.2023
30.01.2023 - 05.02.2023
23.01.2023 - 29.01.2023
16.01.2023 - 22.01.2023

09.01.2023 - 13.01.2023

02.01.2023 - 08.01.2023
26.12.2022 - 01.01.2023
19.12.2022 - 25.12.2022
12.12.2022 - 18.12.2022
05.12.2022 - 11.12.2022
28.11.2022 - 04.12.2022

21.11.2022 - 27.11.2022

14.11.2022 - 20.11.2022
07.11.2022 - 13.11.2022
31.10.2022 - 06.11.2022
24.10.2022 - 30.10.2022
17.10.2022 - 23.10.2022
10.10.2022 - 16.10.2022
03.10.2022 - 09.10.2022 
26.09.2022 - 02.10.2022
19.09.2022 - 25.09.2022
12.09.2022 - 18.09.2022
05.09.2022 - 11.09.2022
29.08.2022 - 04.09.2022
22.08.2022 - 28.08.2022
15.08.2022 - 21.08.2022
08.08.2022 - 14.08.2022
01.08.2022 - 07.08.2022
25.07.2022 - 31.07.2022
18.07.2022 - 24.07.2022
11.07.2022 - 17.07.2022
04.07.2022 - 10.07.2022
27.06.2022 - 03.07.2022
20.06.2022 - 26.06.2022
13.06.2022 - 19.06.2022
06.06.2022 - 12.06.2022
30.05.2022 - 05.06.2022
23.05.2022 - 29.05.2022
16.05.2022 - 22.05.2022
09.05.2022 - 15.05.2022
02.05.2022 - 08.05.2022
25.04.2022 - 01.05.2022
18.04.2022 - 24.04.2022
11.04.2022 - 17.04.2022
04.04.2022 - 10.04.2022
27.03.2022 - 03.04.2022
21.03.2022 - 27.03.2022
14.03.2022 - 20.03.2022
07.03.2022 - 13.03.202
28.02.2022 - 06.03.2022
21.02.2022 - 27.02.2022
14.2.2022 20.02.2022
07.02.2022 - 13.02.2022
31.01.2022 - 06.02.2022
24.01.2022 do 30.01.2022

ALERGÉNY

Označenie alergénov na jedálnych lístkoch v zariadeniach spoločného stravovania.

Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek  prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu upravujúca označovanie potravín ( v znení výnosov č. 1761/2005 – 100č. 3069/2005 – 100, č. 3493/2005 – 100 a č. 2319/2007 – 100 – 100 ). Vyššie citovaný výnos ustanovuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako ja pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného  stravovania. Preto sa táto povinnosť vzťahuje aj na prevádzkovateľov zariadení  závodného stravovania. Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná potravina alebo pokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže  spôsobiť alergickú reakciu. Zoznam týchto zložiek je vedený v prílohe č. 3 citovaného výnosu. Konkrétne ide o nasledovné zložky :

  1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody).
  2. Kôrovce a výrobky z nich.
  3. Vajcia a výrobky z nich.
  4. Ryby a výrobky z nich.
  5. Arašidy a výrobky z nich.
  6. Sójové zrná a výrobky z nich.
  7. Mlieko a výrobky z neho.
  8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadanové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  9. Zeler a výrobky z neho.
  10. Horčica a výrobky z nej.
  11. Sezamové semená a výrobky z nich.
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.
  13. Vlčí bôb a výrobky z neho.
  14. Mäkkýše a výrobky z nich. 

Označovanie uvedených zložiek alergénov sa uvádza na jedálnom lístku číslami v zátvorkách za príslušnou potravinou.

2011 - 2023 © DSS INTEGRA  |  ambitas | make it happen