Jedálny lístok

16.05.2022 - 22.05.2022
09.05.2022 - 15.05.2022
02.05.2022 - 08.05.2022
25.04.2022 - 01.05.2022
18.04.2022 - 24.04.2022
11.04.2022 - 17.04.2022
04.04.2022 - 10.04.2022
27.03.2022 - 03.04.2022
21.03.2022 - 27.03.2022
14.03.2022 - 20.03.2022
07.03.2022 - 13.03.202
28.02.2022 - 06.03.2022
21.02.2022 - 27.02.2022
14.2.2022 20.02.2022
07.02.2022 - 13.02.2022
31.01.2022 - 06.02.2022
24.01.2022 do 30.01.2022

ALERGÉNY

Označenie alergénov na jedálnych lístkoch v zariadeniach spoločného stravovania.

Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek  prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu upravujúca označovanie potravín ( v znení výnosov č. 1761/2005 – 100č. 3069/2005 – 100, č. 3493/2005 – 100 a č. 2319/2007 – 100 – 100 ). Vyššie citovaný výnos ustanovuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako ja pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného  stravovania. Preto sa táto povinnosť vzťahuje aj na prevádzkovateľov zariadení  závodného stravovania. Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná potravina alebo pokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže  spôsobiť alergickú reakciu. Zoznam týchto zložiek je vedený v prílohe č. 3 citovaného výnosu. Konkrétne ide o nasledovné zložky :

  1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody).
  2. Kôrovce a výrobky z nich.
  3. Vajcia a výrobky z nich.
  4. Ryby a výrobky z nich.
  5. Arašidy a výrobky z nich.
  6. Sójové zrná a výrobky z nich.
  7. Mlieko a výrobky z neho.
  8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadanové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  9. Zeler a výrobky z neho.
  10. Horčica a výrobky z nej.
  11. Sezamové semená a výrobky z nich.
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.
  13. Vlčí bôb a výrobky z neho.
  14. Mäkkýše a výrobky z nich. 

Označovanie uvedených zložiek alergénov sa uvádza na jedálnom lístku číslami v zátvorkách za príslušnou potravinou.

2011 - 2022 © DSS INTEGRA  |  ambitas | make it happen